textil_1200x423

Hogyan került egy függönyre a pincészetünk? – 2. rész

Varró Zoltán húsz évvel ezelőtt alapította a Varrodesignt. A legmagasabbra értékelt, szállodákat és éttermeket díjazó, New York-i és hongkongi versenyek elismerései több hazai szállodát tettek ismertté világszerte, munkájának köszönhetően. Megtisztelő számunkra, hogy a család barátjának mondhatjuk, és hogy segítségével több, számunkra fontos villányi helyszín is megújult.

(Az 1. részt itt olvashatja.)

Melyek az épületegyüttes legfontosabb pontjai?

A borászat központi épülete  egy igazi, vidéki kúria jegyeit viseli magán. A kóstoló helyiséget úgy alakítottam át, hogy a helyiségek tükrözzék ezt a klasszikus elrendezést és hangulatvilágot. A szalon és az étkező ebből a szempontból kötelező elem. A kedvencem, ami egy poén is, és a klasszikus design megoldásokon túl izgalmassá teszi a helyszínt a borkönyvtár, amelyben könyvek helyett boros palackok sorakoznak a polcokon.

A család vendégszeretetének megjelenítése mellett az is fontos volt számomra, hogy egyszerre jelenjen meg a térben Attila tekintélye és férfiassága, és Andrea könnyedsége és nőiessége. Hiszen ez a boraikban is ott van, és ezt nagyon szeretjük és becsüljük bennük. A szalonban türkizkék bútorokat használtam, ez Andrea egyik kedvenc színe, a borkönyvtárnál már a sötétebb színek dominálnak. Így az enteriőrben mindkettőjük személyiségét megjelenítettem.

Van itt még egy elem, ami számomra különösen kedves, és egyediséget visz az enteriőrbe. Amikor először felvázoltam, hogyan is képzelem el a birtokot, készítettem egy kézi rajzot. Eredetileg mindössze egy skiccnek szántam. Aztán e minta alapján készítettük el az egyedi falkárpitokat, díszpárnákat. Újra csak az jutott eszembe, hogy a világ híres pincészetei közül sokan jelenítik meg központi épületük a címkéken. Mi ezt most egy egyedi textillel tettük meg, ami ide kötődik, és csak itt látható.

A kóstolótéren túl a kert is jelentősen átalakult. A XXI. században élünk, mindig szeretek egy-két olyan dolgot is belevinni a munkámba, amelyik igazán Instagram, Facebook kompatibilis. A teraszon felépítettünk egy szabadtéri kandallót és készült két, mészkőből faragott fotel is.

Nem pusztán a bútoroktól lesz azonban izgalmas ez a helyszín, hanem attól a kapcsolattól, amit a környezete jelent. Szerintem innen a legszebb a kilátás Villány meghatározó dűlőjére, a Kopárra és a Szársomlyóra. Gyakorlatilag egy képkeretet, egy festmény komponáltunk meg a terasszal és a háttérben a kilátással. Nekem ez jelenti a Gere birtokot.

Hogy jött mindezek után a Gere Jazz?

Amikor az átalakítást csináltuk, ahogy említettem is, a Gere Jazz indulása volt a végső határidő. Emlékszem, az utolsó napokban párhuzamosan dolgoztunk, míg egy csapat a színpadot építette, mi a befejező lépésekkel voltunk elfoglalva. A rendezvényen is ott maradtunk. Régóta foglalkozom látványtervezéssel is. Anno az RTL és a Magyar Televízió több műsorához készítettem díszleteket, rendeztem és terveztem több koncertet is.

Amikor vége lett az eseménynek, leültünk Andreáékkal, és átbeszéltük, mit tapasztaltunk, mit tartunk erősségeknek, min lehetne még javítani. Egy évvel később felkértek, hogy működjünk közre, tavaly pedig már a teljes látványért mi feleltünk.

Itt milyen szemléletmód szerint dolgoztatok?

Amikor az épület felújítást csináltuk, az attól működött jól, hogy két dologra koncentráltunk: a vendégekre és a házigazdákra. Amikor a Gere Jazzel foglalkoztunk sem fordultunk el ettől. Az volt a központi kérdés: miért jönnek ide a vendégek? Mitől egyedi ez a program?

Úgy döntöttünk, amitől el kell szakadnunk, az a fesztivál jelleg. Ehelyett a legmenőbb kerti partit kell létrehoznunk. Hiszen itt tulajdonképpen egy gyönyörű helyszínre érkezünk egy család meghívására, fantasztikus borokkal, ételekkel és persze zenével. Úgy láttuk a vendégeken, hogy őket is ez a hangulat hozza vissza. A közvetlen, laza hangulat emelése érdekében a zenészeket is közelebb hoztuk a vendégekhez, hogy kicsit olyan legyen, mintha otthon zenélnének nekik.

Nem csak a színpadi látványra koncentráltunk, az egész területet díszletként fogtuk fel. Azt szerettük volna, ha a vendégek is a díszlet részesei legyenek, és ne úgy érezzék, hogy egy előadás megy előttük, hanem, hogy ők is részei az eseménynek.

A legfrissebb téma most a szálloda több terének megújítása. Mit történt tavasz végén?

Mióta befejeztük a birtok felújítását, szó van róla, hogy vigyük tovább a közös munkát. A felújítás időpontját volt nehéz megtalálni. Most, amikor jött a kényszerű, időszakos leállás, hirtelen adódott a lehetőség. Az éttermet, a reggelizőt és a lobbyt frissítettük fel.

Koncepcióváltás nem volt, ahhoz a szemlélethez maradtunk hűek, amit a birtokközpontnál elkezdtünk. A lobbyba bevittük az egyedi birtok mintás textilt, a designban is megőriztük a kettősséget: a barna szín, a bőrbútorok kontra vidám, virágos elemek és motívumok. Örülök, hogy részese lehettem ennek is, mert így a Villányba látogatók azt az egységes vizuális világot tapasztalhatják majd meg, ami tükrözi a Gere család értékeit.

This post is also available in: angol