Általános leírás: A régi dűlők egyike, melyen folyamatosan, megszakítás nélkül zajlott szőlőművelés. A Csillagvölgy (Sterntal) dűlő Villányhoz tartozó terület, mondhatni a város szőlőskertjét adja. A Szársomlyó hegy és a város között elterülő, dél felé nyitott, felfelé erősödő lejtésű terület. Tengerszint feletti magassága 170-180m.

Ebben a dűlőben volt a Gere család első, pár négyszögöles szőlőterülete. A pincészet 2005-ben pedig megvásárolt egy nagyobb, 10 ha-os Cabernet Sauvignon ültetvényt, mely alapját adja a Cabernet Sauvignon és Cabernet Sauvignon Barrique boroknak. Továbbá itt található pincészetünk legidősebb ültetvénye is, mely egy 1960-as években telepített Cabernet Franc.

Talaj adottságok: Meszes kőzeten (lösz, málott márgás mészkő, dolomit) elterülő humuszkarbonát talaj jellemzi. Jól átszellőző talajtípus, viszont a vízgazdálkodása közepes, a kedvező tulajdonságú vékony réteg következtében. Tápanyag gazdálkodása szintén közepesnek mondható. Kiváló talaj a szőlőművelésre.

Mikroklíma: A déli és délnyugati lejtésű Csillagvölgy dűlő szintén egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy kisebb völgyet, csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Ennek a jelentősége óriási, hiszen az árok elvezeti a hideg levegőt a magasabb fekvésű szőlőterületekről és így fagymentesíti az itt fekvő dűlőcsoportokat.

Termesztett szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Portugieser.

Művelési mód: Középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7.200 tőke/ha. A legöregebb Cabernet Franc ültetvénynél 5400 tőke/ha.

This post is also available in: angol, német