Általános leírás: Villány egyik legjobb dűlőjeként ismert terület, mely Villány és Nagyharsány között, a Szársomlyó hegy (442 m) déli részén terül el. A teljes területe 63,5 ha. Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei találhatók itt, mintegy 120-130 méter tengerszint feletti magasságban.

A Kopár dűlő kiterjedése folytán is többarcú. Vannak dél-délkeleti és dél-délnyugati irányba néző oldalai, és a tengerszint feletti magasság mellett a dőlésszög is változik: a hegy alja lankásabb (6-13%), felfelé haladva meredekebb (21-30%). A Kopár Nagyharsány felé eső nyugati része megkülönböztető nevet is kapott. Ezt a hegyoldalt sokan Szarkás-dűlő néven emlegetik a mai napig. A Gere Pincészet csúcsborainak (SOLUS, KOPÁR) legszebb alapanyagát termesztjük ezen a területen.

Talaj: A hegy lábától felfelé haladva a termőtalaj egyre vékonyodik. A legfelső területeken már a mészkő alapkőzet is kilátszik (innen ered a Kopár elnevezés). A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben kb. 2 héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat.

Mikroklíma: a Szársomlyó hegy hatalmas kőzettömege egészen egyedi mikroklímát eredményez ezen a dűlőn. A napsütés hatására felvett hőt a kőzet az éjszaka folyamán visszasugározza, ezáltal nincsenek nagy hőingadozások nappal és éjszaka között. Erre a területre érkezik a legtöbb napsugárzási energia hazánkban és a déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb (2100 óra). A napfény a fürtöket szinte minden oldalról körülöleli.

Termesztett szőlőfajták: SOLUS-Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Medoc Noir

Művelési mód: Ikertőkés, középmagas (70 cm) kordon művelés, 7.200 tőke/ha.

This post is also available in: angol, német