Általános leírás: A dűlő részben Villányhoz, részben Nagyharsányhoz tartozik és összesen 60 ha területet foglal magában. Művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért a 70-es években a termelésből kivonták. Az Ördögárokban valósult meg az utolsó évtized egyik legnagyobb telepítési programja, hatalmas meliorációs munkával. A dűlő kiváló adottságait elsőként Gere Attila ismerte fel, és 2001-ben ő kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését.

Mivel a terület igen meredek (20-25%), egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés. Itt teraszok kialakítására volt szükség. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

Talaj: A talaj a Konkoly dűlőhöz hasonlóan mészkő-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkori dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg.

Mikroklíma: Az egész terület tulajdonképpen egy katlanban fekszik. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. Régen Kadarka-aszút is készítettek itt. Eltérő miroklimatikus adottságokat élveznek a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellák, így a borok is változatos képet mutatnak. A dűlőnek vannak déli, dél-nyugati és keleti tájolású lejtői is, melyek 20-25% meredekségűek.

Termesztett szőlőfajták: Cabernet Franc, Pinot Noir, Tempranillo, Portugieser, Merlot.

Művelési mód: Középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7.200 tőke/ha.

This post is also available in: angol, német