© photo: Halek Mira

Villányi Borvidék

Magyarország legdélebbi borvidékén már a római időkben folytattak szőlőművelést. A német ajkú lakosság, svábság betelepítése a XVIII. században, jelentős fejlődést és változást hozott a szőlőtermesztésben és borászatban. Ekkor létesültek a máig híres pincesorok is. A filoxéravész után fontos állomása volt Villány történelmének gróf Teleki Zsigmond szőlőnemesítő munkássága, mely nemzetközi hírnevet szerzett a vidéknek. A borvidék élete pezsgett. Az évszázados hagyományokon alapuló családi gazdálkodást, szőlőtermesztést pedig kereskedők, borfelvásárlók fogták össze, így a villányi borok sok helyre eljutottak a világban.

A nagyüzemi, TSZ időszak során a családi kisbirtokokat államosították és ezzel a Villányi kézműves, minőségi borászkodás gyakorlatilag megszűnt. A rendszerváltást követően a 1990-es évek elejétől azonban ismét megjelentek a családi vállalkozások Villányban. Ezen gazdák, többek között Gere Attila is, közös erőfeszítéssel, a régi tradíciók életre keltésével a villányi bor minőségét ismét a világ élvonalába emelték.

Napjainkban a Villány és Siklós környéki dombokat mintegy 2500 hektár szőlőültetvény borítja. Villányban inkább a kékszőlők, míg Siklós környékén a fehér szőlők a jellemzőek, de a borvidék alapvetően testes vörösborairől híres.

Klíma

Kontinentális klíma, szubmediterrán hatásokkal. Meleg és elég száraz időjárás, viszonylag hosszú tenyészidő jellemzi. Hőösszegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti, és teljesen egyedi, szubmediterrán mikroklímát hoz létre.

Talaj

Mészkő alapon elterülő, fő tömegében lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkorú dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A borvidék egyik sajátossága, a geotermikus hőmennyiség (földhő) jelenléte. Az átlagtól eltérően (mely 33 méterenként 1oC) itt 10-12 méterenként 1oC-kal melegszik a talaj a föld belseje felé haladva. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.

Szőlőfajták

Fehérszőlők: Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon Blanc, Tramini, Ottonel muskotály, Királyleányka, Rizlingszilváni, Zengő, Szürkebarát, Sárga muskotály, Zöld veltelini, Leányka, Cserszegi fűszeres.

Kékszőlők: Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Zweigelt, Syrah, Medoc Noir.

This post is also available in: angol, német