Hagyomány és innováció

A Gere Pincészet 2002-ben átadott új feldolgozója a ma létező legmodernebb borászati technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba kézzel szüreteljük. Szigorú terméskorlátozással (csúcsboraink esetében kb. 0,7 – 1 kg/tőke) dolgozunk, csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel.

A feldolgozás előtt egy válogató asztalon fürt szelekciót hajtunk végre. Csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre, temperálható acéltartályokba, illetve fakádakba kerül. Itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3-hét alatt.

Boraink készítésekor törekszünk a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésre juttatására. Ennek érdekében a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járunk el. Az erjesztést kizárólag a GERE birtokról szelektált, helyi élesztő törzsekkel végezzük. Célunk a természetes, egyedi, terroir birtok borok készítése.

Az erjesztést követően kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk.

A spontán biológiai almasav bomlás már a feldolgozó alatt található érlelő pincében, nagyrészt új, illetve használt 80%-ban magyar, valamint francia tölgyfahordókban megy végbe. Vörösborainkat átlagosan 14-18-hónapig érleljük fahordóban, majd a hordós érlelést követően következnek a különböző házasítások. A palackozás során pincészetünk csúcsborai nagyrészt szűretlenül lesznek letöltve, majd piacra kerülésük napjáig palackban érlelődnek tovább.

This post is also available in: angol, német