OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A szervezet fennállásának 25. jubileumát ünnepelte. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek 25 év munkájáról, eredményeiről és sikereiről.  A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, […]

franc dugók_1210x423

Franc&Franc Kóstolónap

2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több, mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni.  A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes […]

franc fórum_1210x423

Franc&Franc szakmai fórum

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen természetesen nem marad el a szokásos Top12 bemutató sem a classicus, premium és super premium […]

évjárat_1210x423

Évjárat-értékelés 2019

Nemrég befejeztük az idei szüretet. Ez a pár hét talán a legintenzívebb időszaka a borkészítésnek, de fontos, hogy egy egész év munkája áll ilyenkor a szüret mögött. Ráadásul nemcsak rajtunk, hanem az időjáráson is múlik egy-egy év sikere, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi történt a szőlőben 2019-ben. Egy adott évjárat értékelésekor nem lehet […]

szureti-ladak2-1210x423

Mi kell tudni a portugieserről?

Magyarországon régóta ismert fajta, nálunk Villányban pedig őshonosnak számít, és kifejezetten népszerű. Szeretjük a gyümölcsösségét, a kedves karakterét, azt hogy a mindennapok boraként is élményt tud nyújtani annak, aki kinyit belőle egy palackot. Szereti a löszös, meszes talajt, és a meleg éghajlatú termőhelyeket. Bőtermő, lédús szőlőfajta, vékony héja miatt érzékeny, így oda kell figyelni rá. […]

borkóstolás_1210x423

Borkóstoló programunk ősztől

A Villányba látogató vendégek a kikapcsolódás mellett a boros élményeket is keresik. Néha elég egy-egy pohár bor a vacsora mellé, de van, amikor sokkal többet szeretnének tudni a pincészetről, szőlőművelésről, borkészítésről. Head sommelier-nk, Fröhlich Tamás elmondja, milyen új boros programmal készül az érdeklődőnek szeptembertől.  Mi a menete ennek a programnak?  A vendégek kóstolnak, én pedig […]

fröccs_1210x423

Nyári borok

Nyáron jólesnek a hideg, frissítő italok. Ki pezsgőt szeret ilyenkor inni, ki fröccsöt, és van, aki még a melegben sem tud lemondani egy-egy pohár vörösborról. A Gere portfólióban pedig mindenki megtalálhatja a kedvencét.  Gere Frici  Nincs is jobb nyáron, mint egy pohár jéghideg buborékos bor. A rozé és fehér Fricik tele vannak friss, gyümölcsös ízekkel. […]

gerepalack_1210x425

Új évjáratok a pincénél

Folyamatosan jönnek az újabb és újabb évjáratok, és amint úgy érezzük, hogy tökéletes egy bor, már címkézzük is, hogy a vásárlóinkhoz kerülhessenek. Az idén dűlőszelektáltan kijött Syrah-nk mellett a Solus, és Attila váltott évjáratot.  Syrah 2017 Konkoly-dűlő  A Fekete-hegyen található Konkoly-dűlőn összesen 25 hektárnyi szőlőnk van. Ez egy meredek, 240 méter magasan fekvő terület, ahonnan […]

Gere_KOPAR_2016_1210x450

Kopar előjegyzés 2019

Március 14-én indul, és a tervek szerint egy hónapig tart a legújabb Kopar előjegyzése. A bordeaux-i fajtákból készült házasítás 2016-os évjáratából összességében kevesebb palack készült, így limitált az előjegyezhető mennyiség.  Az előző évek tapasztalatai alapján a borkedvelők mindig hamar lecsapnak a Kopar palackokkal teli faládákra, de ezt idén érdemes az átlagosnál korábban megtenni, mert kivételesen […]

Gere-Frici_007_1210x425

Megújultak a Frici palackok

2010 a vörösborok szempontjából sok kihívást hozott, azonban ez volt az az év, ami a buborékos borok műfajához remekül illett, így ekkor készítettünk először gyöngyözőbort. Már a Crocus Hotel és a Mandula Étterem megnyitása óta terveztük hogy a saját, villányi gyöngyözőnkkel koccintsanak a vendégeink. Az olasz frizzantékhoz hasonló stílus lebegett a szemünk előtt, és amikor […]