villanyifranc_pinceszet

Franc&Franc Fórum és Kóstolónap

A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül Villány. Tavaly újabb fejezetet írt a borvidék Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálta Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort. A kiemelt […]

kekszolo_pinceszet

A Csillagvölgy-dűlő

A Csillagvölgy-dűlő Villány régi dűlőinek egyike, amely a Szársomlyó-hegy és a város között terül el. Egy nagyjából 20 hektáros, déli fekvésű, lankás terület a miénk, ahonnan többek között a Weninger & Gere Villányi Franc alapanyagát adó szőlőt szüreteljük. Ebben a dűlőben volt az első, pár négyszögöles szőlőterületünk, majd 2005-ben hozzávásároltunk egy nagyobb, 10 hektáros cabernet […]

aperol_pinceszet

Nyári frissítők Gere borokból

A nyári hónapok alatt bizony jól esnek a hideg, frissítő italok. Ugyan Villány elsősorban komolyabb vörösborairól ismert, a melegben sem kell lemondanunk a borvidék borairól. Nemrég Párizsban jártunk, és ott kóstoltuk meg ezt a különlegességet, ami rögtön a kedvencünk lett. Elhatároztuk, hogy itthon is kipróbáljuk, hiszen a Campari Spritz elkészítéséhez nélkülözhetetlen egyik alapanyag, a Fehér […]

Varró Zoltán 1210x423

Az új kóstolóterek a belsőépítészünk szemével

Varró Zoltán belsőépítésznek – aki számos hotel, cukrászda és étterem enteriőrjét tervezte – köszönhetjük a megújult kóstolótereket a pincészetnél. Évek óta ismeri a Gere családot, ráadásul a borok nagy rajongója is, így az inspiráció adott volt. A régi ismeretségre tekintettel nem volt nehéz megálmodni az új Gere birtokot. Ugyan tudom, hogy mostanában a modern hangulatú […]

F60A8494

Megújult a pincészetünk

Tavasz végén nagy építkezésbe kezdtünk, a pincészet kóstolóhelyiségét újítottuk fel, ami azért volt kihívás, mert a Gere Jazz Fesztiválra mindennek el kellett készülnie. Eredetileg csak a kóstoló termet szerettük volna újjá varázsolni, de végül egy nagyobb átalakítás lett belőle. Hiányoltuk a szálloda otthonos hangulatát, ezért felkértük kedves barátunkat Varró Zoltánt a VarroDesgin-tól, hogy valósítsa meg […]

kopar13-1210x423

Húsz éves a Kopar

1997. Mi történt húsz évvel ezelőtt? Ekkor ismerte meg a világ Dollyt, a klónozott birkát, a Titanic alatt sok papír zsebkendőt sírtak tele a mozikban, a Kemény Dénes vezette pólócsapat pedig első komoly eredményeként Európa-bajnok lett… És ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t is. A bor aktuális évjáratának előjegyzése most […]

viragzas-1210x423

Kis tavaszi kitekintés

Noha télen sem unatkozunk, hozzátok hasonlóan mi is nagyon várjuk minden évben a tavaszt. Elkezdjük a szőlőmunkákat, a pincében pihenő borokat végigkóstoljuk és összeállítjuk a nagy vörösborainkat, készülünk a tavaszi rendezvényekre és idén egy fontos évfordulót is ünneplünk, 20 éves lesz a Kopar. Borokat választunk és házasítunk A pincében ilyenkor a borok kiválasztása, házasítás és […]

jazzfest-1210x423

VI. Gere Jazz Fesztivál – Délfrancia hangulat Villányban

A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon június 9-10. között ismét megrendezik – ezúttal már hatodik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén hamisítatlan provence-i hangulatban tölthetik ezt a hétvégét azok, akik ellátogatnak a rendezvényre, ahol a felejthetetlen zenei programok mellett a legkiválóbb borok és a gondosan válogatott gasztronómiai […]

konkoly-1210x423

A Konkoly-dűlő

A Fekete-hegyen, a Nagyharsány irányába néző Konkoly-dűlőről készülnek a legszebb cabernet franc boraink, amit rengeteg munkával hódítottunk vissza az erdőtől, akácostól, hogy végre 2001-ben újra szüretelhessünk róla. Az összesen 25 hektárt magában foglaló terület szinte kizárólag a mi birtokunkban van. Nevét egy itt gazdálkodó családról kapta, és sajnálatos módon szintén áldozatul esett a nagyüzemi gazdálkodásnak, […]

kekfurtok-1210x423

Ismerd meg a Fekete Járdoványt!

Hét ősi, magyar fajtát hoztunk 2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetéből. Akkor bakator, balafánt, purcsin, feketefájú bajor, kékbajor, csókaszőlő, és a fekete járdovány került hozzánk. Kísérletként először mindegyikből 2-2 sor próbaültetvénnyel kezdtünk a pincészet épülete mellett. Mivel a Kutatóintézetben nem tudtuk ezeket fajtaborként megkóstolni, és a kis mennyiség miatt nálunk sem készült önálló […]