palyazat
palyazat2

 

Bővebben lásd: Bizottság EMVA-ra vonatkozó internetes oldala:
https://ec.europa.eu/agriculture/

a) a Kedvezményezett neve: AKA Kereskedelmi, Termelő és Szolgáltató Kft.
b) pályázati felhívás neve, kódszáma: VP3-4.2.2-16 Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása
c) a projekt címe, azonosító száma: Borászati technológia bővítés a Gere Pincészetben, 1811701720
d) a szerződött támogatás összege: 79 918 613 Ft
e) a támogatás mértéke (%-ban) 50%
f) a projekt tartalmának rövid bemutatása

A projekt tartalma és célja: műszaki és gazdasági értelemben összefüggő egységes projektet alkotó fejlesztés révén komplex (bortermelő/borkezelő/hordós érlelő/palackos korszerű borérlelő) borászati technológiai lánc létrehozása, a technológia korszerűsítése, kompletté tétele, bővítése, a piaci igények kielégítésére, a versenyképesség erősítésére.

Az elavult technológia megújítása és logisztikai költségek csökkentése: a korábbi eszközök lecserélésével, a préselő, tároló, érlelő, hűtő kapacitás megújításával, bővítésével. Összefüggő, energiatakarékos, teljes borászati technológia lánc és korszerű építményi háttér kialakítása, amely alapvető feltétele borászat fejlődésének, az országos ismertséget jelentő profi villányi borászati státusz megerősítésének. A technológiai lánc összehangolásával a szállítási és logisztikai ráfordítások, s így a környezetterhelés mérséklése.
A borok minőségjavítása. Az alkalmazott technológia révén a borok minősége javulni fog (illetve megőrizhető), a piac által megkövetelt minőség kiszámíthatóbb és egyenletesebb lesz. A megtermelt borok nagyobb hányadánál biztosítható a piacok által elvárt magas minőségi színvonal.
Piacra jutás, piaci pozíció. A villányi minőségi márkáink piaci bevezetettsége stabil értékesítést biztosíthat. Épp a fejlesztés révén erősödik a versenyképességük. A minőségi borpiaci pozíciók erősítése céljából marketing tevékenységet végzünk, a vendéglátásban való aktív részvétellel, a borkóstolók és borbemutatók révén is bővíthető az értékesítés.
Jövedelmezőség. A fejlesztéssel létrejövő hatékonyabb borelőállítás révén még az árak stagnálása esetén is jövedelmező gazdálkodás. A fejlesztés fő célja már elért pozícióik stabilizálása és megerősítése.
g) a projekt tervezett befejezési dátuma 2018.11.30.