szőlőmag termékeink
A csodálatos
szőlőmag
Először a Nobel-díjas tudós, Dr. Szent-Györgyi Albert írta le a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. 1936-ban ő mondta ki először azt is, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.
Pincészetünk 2010 óta foglalkozik a bortermelés során képződő szőlőmag és szőlőhéj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, bioművelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik.
A szőlőmagból olaj és őrlemény készül. Mivel a szőlőmag egészben vagy szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása. Így a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülnek, és egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak érintkezni szervezetünkkel, így felszívódásuk könnyedén végbemegy. Az összegyűjtött magból először kipréselik az olajat, ezután őrlik.
Gere Attila a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve végzett kutatást a pincészet szőlőmag- és szőlőhéj-őrleményét vizsgálva, melyről többek között az alábbi összefoglaló született.
Hogyan Használjuk?
A szőlőből nemcsak bor készíthető, számos más feldolgozási és felhasználási módja is ismert. A szőlőmag olaja és mikroőrleménye, valamint a zöld szőlő leve, a verjus (verzsü) egészséges és egyben finom kiegészítője lehet az otthoni konyhának is.
A pincészet tökéletesen érett kék szőlőinek magjából kinyert olaj rendkívül gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban. Magas hőtűrő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas főzéshez. Ilyenkor érdemes figyelni az arányokra, és 2/3-ad más típusú olajhoz 1/3-ad szőlőmagolajat használni, hiszen az íze sokkal intenzívebb, mint az átlagos olajaknak.
Remekül illik bármilyen citrusos ízvilágú ételhez, de erőteljesebb íze miatt vörös húsok mellé is bátran használjuk. Salátához keverhetjük a dresszingbe, sült zöldségekre, krémlevesekre is csorgathatjuk ízesítőnek, valamint akár kiváló üdvözlőfalatot készíthetünk vele, ha csak egyszerűen kenyér mellé kínáljuk, akár egy kis tengeri sóval, balzsamecettel együtt.
A szőlőmag és -héj mikroőrleménye kedvező élettani és immunerősítő hatással rendelkezik. Az őrlemény saját szabadalmú, a speciális mikroőrlési technikának köszönhetően az értékes bioaktív anyagok felszívódása a szervezetben rendkívül hatékony.
Joghurtba vagy kefirbe keverve, müzlihez, granolához vagy zabkásához, smoothie-hoz adva remekül kiegészít egy egészséges reggelit. Ha kenyértésztához 3-4 evőkanállal hozzárakunk, nemcsak egy izgalmas lilás színt ad neki, de újabb ízekkel is gazdagítja a házi kenyeret. Ugyanígy használható kalácshoz, focacciához vagy bármilyen péksüteményhez. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, akkor a csokoládébonbont kakaó helyett forgassuk szőlőmagőrleménybe!
A kékszőlő-mag és -héj mikroőrleménye kapszula formában is elérhető, és ugyanolyan hatékonysággal rendelkezik, mint az őrlemény. Az egyszerűbb fogyaszthatóság volt a szempont, hiszen az immunerősítő hatása megegyezik a két terméknek.
- Szőlőmagolaj
-
A pincészet tökéletesen érett kék szőlőinek magjából kinyert olaj rendkívül gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban. Magas hőtűrő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas főzéshez. Ilyenkor érdemes figyelni az arányokra, és 2/3-ad más típusú olajhoz 1/3-ad szőlőmagolajat használni, hiszen az íze sokkal intenzívebb, mint az átlagos olajaknak.
Remekül illik bármilyen citrusos ízvilágú ételhez, de erőteljesebb íze miatt vörös húsok mellé is bátran használjuk. Salátához keverhetjük a dresszingbe, sült zöldségekre, krémlevesekre is csorgathatjuk ízesítőnek, valamint akár kiváló üdvözlőfalatot készíthetünk vele, ha csak egyszerűen kenyér mellé kínáljuk, akár egy kis tengeri sóval, balzsamecettel együtt. - Kékszőlőmag és -héj mikroőrlemény
-
A szőlőmag és -héj mikroőrleménye kedvező élettani és immunerősítő hatással rendelkezik. Az őrlemény saját szabadalmú, a speciális mikroőrlési technikának köszönhetően az értékes bioaktív anyagok felszívódása a szervezetben rendkívül hatékony.
Joghurtba vagy kefirbe keverve, müzlihez, granolához vagy zabkásához, smoothie-hoz adva remekül kiegészít egy egészséges reggelit. Ha kenyértésztához 3-4 evőkanállal hozzárakunk, nemcsak egy izgalmas lilás színt ad neki, de újabb ízekkel is gazdagítja a házi kenyeret. Ugyanígy használható kalácshoz, focacciához vagy bármilyen péksüteményhez. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, akkor a csokoládébonbont kakaó helyett forgassuk szőlőmagőrleménybe!
A kékszőlő-mag és -héj mikroőrleménye kapszula formában is elérhető, és ugyanolyan hatékonysággal rendelkezik, mint az őrlemény. Az egyszerűbb fogyaszthatóság volt a szempont, hiszen az immunerősítő hatása megegyezik a két terméknek.
A Mandula Étterem házi kenyér receptje
Hozzávalók:
550 g BL 55 liszt
15 g só
75 g szőlőmagőrlemény
350 ml langyos víz
100 g házi kovász (vagy 25 g friss élesztő)
Keverjük el a lisztben a sót és a szőlőmagőrleményt, adjuk hozzá a kovászt (vagy az élesztőt) és a langyos vizet. Alaposan dagasszuk össze a tésztánkat, amíg szép rugalmas és tömör nem lesz. Letakarva, meleg helyen pihentessük egy órát, majd újra gyúrjuk át, formázzuk, hajtogassuk. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és addig megint pihentessük a kenyerünket. Tegyünk a sütőbe egy hőálló tálban vizet, hogy gőz keletkezzen, majd a kilisztezett sütőformába helyezett kenyeret 20-25 perc alatt süssük meg.