Szőlőmag, a természet ajándéka!

Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. Ő mondta ki azt is először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

GERE Attila Pincészete 2010 óta foglalkozik a bortermelés melléktermékét képező szőlőmag és -héj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, saját, bio művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik.

A szőlőmagból egyrészt szőlőmag olaj, másrészt pedig szőlőmag őrlemény készül. Az összegyűjtött magból először kipréseljük az olajat, majd ezután megőröljük. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak szimplán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása. Így a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülnek, és a szervezetbe jutva sokkal egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak érintkezni a bélrendszerünkkel, felszívódásuk is könnyedén végbemegy.

Gere Attila Pincészete a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve egy kutatást végzett a Gere szőlőmag- és héj őrleményre, melyről többek között az alábbi összefoglaló született:

PTE összefoglaló a GERE szőlőmag termékekről

“A C- vagy E-vitamin antioxidáns tulajdonságát többszörösen felülmúló szőlőmag és szőlőhéj kivonat szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismertté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet játszik.

A szőlőmag-kivonat procianidol-oligomereket (PCO), vagy más néven proantocianidinokat, vagy ahogy korábban nevezték, piknogenolokat is tartalmaz, amelyek valószínűleg fontos szerepet játszanak a szívbetegség és a rák megelőzésében.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmag kivonata áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben.  Egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától.

A szőlőmag-kivonat csökkentheti a szívinfarktus és a szélütést veszélyét, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást, enyhítheti a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit, a végtagokban érezhető zsibbadó, bizsergő érzést.

Több tanulmány szerint a szőlőmag-kivonatnak rákellenes hatása is van. Antioxidánsként a PCO-k védenek a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában szerepet játszhatnak.

Jelen vizsgálataink során bizonyítást nyert, hogy a Gere féle szőlőmag- és szőlőhéj őrlemény rendelkezik azokkal az antioxidáns vegyületekkel (quercetin, malvidin, rutin, rezveratrol), amelyek irodalmi adatok alapján a szőlő legjelentősebb antioxidánsai.

Az állatkísérletek egyértelműen alátámasztották a gyulladásos folyamatok, így a daganatok kialakulásában betöltött gátló hatását és a szív oxigén hiányos károsodásának kivédésében betöltött jótékony hatását.

Mindezek alapján a kivonat az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében javasolható rendszeres fogyasztásra. Jelenlegi szakirodalmi adatok alapján a szőlőmag őrlemény fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.

Bár humán vizsgálatokat jelenleg nem végeztünk, az irodalmi adatok alapján a napi őrlemény bevitelét 3-5g közötti mennyiségben javasolhatjuk.”

Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar:

Gere szőlőmag- és szőlőhéj őrlemény kémiai analitikai vizsgálatainak kidolgozása, kémiai analitikai vizsgálata, és pre-klinikai fázisvizsgálata.

Összefoglaló

Humán vizsgálatok a GERE Kékszőlőmag-, és héj mikro őrlemény stresszt csökkentő hatásának kimutatásáról

Dr. Rőth Erzsébet egyetemi tanár, a Magyar Szabadgyökkutató Társaság elnökének vezetésével végzett humán kísérlet eredményei

Tudományos vizsgálatok során /PTE, Kutató Laboratórium 2012/ bizonyítást nyert, hogy a Gere féle kék szőlőmag és szőlőhéj őrlemény tartalmazza azokat a flavonoidokat és polifenolokat /quercetin, rezveratrol, malvidin, rutin/, melyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek és így csökkentik a szabadgyökök sejtkárosító hatásait.

Állatkísérleteik egyértelműen alátámasztották a gyulladásos folyamatok, a szív és érrendszeri betegségek, a daganatok kialakulásának gátlását az őrlemény adását követően. Napjaink kedvezőtlen környezeti hatásai, a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a kevés testmozgás folyamatosan károsítják szervezetünket, melynek hátterében a nagy számban keletkező agresszív szabadgyökök és a szervezetet védő, a gyököket közömbösítő, antioxidáns rendszerek közötti megbomló egyensúly áll. Ennek következtében kialakuló oxidatív stressz számos betegség kialakulásához vezet /autoimmun betegségek, cukorbetegség, érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke, öregkori demencia, Alzheimer-, Parkinson kór/.

Ezen rendkívül fontos ismeretek birtokában kezdte el működését 2007-ben Dr. Rőth Erzsébet egyetemi tanár, a Magyar Szabadgyökkutató Társaság elnökének vezetésével az OXYLAB Betegség-kockázat elemző laboratórium Pécsett, ahol ambuláns formában végzi el azokat a speciális laboratóriumi vizsgálatokat, mellyel meghatározható az oxidatív stressz mértéke, majd a stressz állapot kontrollált kezelésére van lehetőség.

Vizsgálatai alapján kimutatta, hogy az antioxidánsként használt táplálék kiegészítők az egyes páciensekben nagyon különböző hatást fejtenek ki, melyet elsősorban felszívódásuk mértéke határoz meg. Így az alap állapot mérése után a javasolt antioxidáns hatását 2 hónap után célszerű kontroll vizsgálattal ismét meghatározni, mert ekkor már mérhető esetleges pozitív hatása /csökken az oxidatív stressz állapota/, vagy a rossz felszívódás miatt kedvező változást nem tudunk kimutatni. A további kezelés ennek alapján történik.

Humán vizsgálatainkban a Gere féle villányi kékszőlőmag és -héj mikroőrlemény antioxidáns hatását teszteltük különböző életkorú /30-50 év/, aktív szellemi és fizikai dolgozónál. Az antioxidáns készítmény hatásosságát speciális és nemzetközileg validált laboratóriumi vizsgálatokkal értékeltük, melyek lehetővé tették a pro-és antioxidáns státusz, vagyis az oxidatív stressz kimutatását.

Vizsgálatainkba 64 férfi és nő került bevonásra, akiknél az OXYLAB specializált laboratóriumban meghatároztuk az oxidatív stressz mértékét.

Kimutattuk, hogy a 64 vizsgált személynél 28 esetben /20 nő és 8 férfi/ az első u.n. kontroll vizsgálatnál, az oxidatív stressz különböző súlyosságú fokozatai voltak jelen, mivel a kóros oxidatív folyamatok domináltak, míg az endogén antioxidáns védelem jelentősen csökkent.

Ezen eredmények birtokában, kiemelve azt a 28 személyt, ahol az oxidatív panel kórosat mutatott, javasoltuk a Gere féle kék szőlőmag őrlemény rendszeres szedését, 2 hónapig, napi 1 kávéskanállal. A 2 hónapos szőlőmag őrleményt szedve történt meg az ismételt laboratóriumi mérés az oxidatív stressz paramétereinek meghatározásával. Kimutattuk, hogy valamennyi vizsgált egyénnél kivétel nélkül csökkent az oxidatív túlsúly és erősödött az antioxidáns védelem. A 28 vizsgált személyből 17 esetben teljesen normalizálódtak az értékek, míg 11 esetben az oxidatív stressz még enyhébb mértékben, de még kimutatható volt. Itt további őrlemény szedését javasoltuk emelt dózisban, napi 2×1 kávéskanállal 2 hónapon keresztül. Az ezt követő mérés során /ismételten 2 hónap elteltével/, 3 páciensnél volt még magasabb az oxidatív stressz.

Eredményeinket összefoglalóan elmondható, hogy a vizsgálatba bevont 28 páciensből 2, illetve 4 hónapos szőlőmag őrlemény rendszeres szedését követően normalizálódtak az értékek és megszűnt az oxidatív stressz.
Három személynél javasoltuk az őrlemény további szedését, napi 1 kávéskanállal, az enyhe oxidatív stressz további csökkentésére.

Humán vizsgálatainkkal elsőként bizonyították a Gere féle kék szőlőmag őrlemény antioxidáns és oxidatív stresszt csökkentő hatását már 2 hónapos szedést követően, az eddig ismert in vitro, illetve állatkísérletek pozitív
eredményei után. Mindezek alapján a Gere féle kékszőlőmag őrlemény szedését javasoljuk mindazon esetekben ahol laboratóriumi módszerekkel kimutatható az oxidatív stressz, a stressznek egy olyan speciális formája, mely jól detektálható, és a természetes alapanyagú szőlőmag őrleménnyel kontrolláltan jól kezelhető.

Az oxidatív stressz részletes elméleti hátteréről, a konkrét vizsgálatokról, a laboratórium működéséről a www.oxylab.hu honlapon részletes információkat találhat.

A szőlőmag pozitív élettani hatásairól azonban számos más publikáció is megjelent már. 2009-ben látott például napvilágot egy tudományos cikk (a Clinical Cancer Research magazinban) a szőlőmagban talált hatóanyagok – polifenolok – tevékenységéről, miszerint a laboratóriumi körülmények között tenyésztett leukémiás sejtek 76%-át kerek egy nap alatt elpusztították.

Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet analitikai laborjainak vezetője, egyben a Gere Attila Pincészetével közös, szőlőmaggal és vörösborokkal kapcsolatos kutatások résztvevője így nyilatkozott a szőlő magját érintő kutatási eredményekről:

Villányi vörösborokban vizsgáltuk a polifenolokat 2004-től. Ezek az anyagok védik a szív- és érrendszert, s mint kiderült, kettes számú cukorbetegségben csökkentik az inzulinrezisztenciát. Ezekben a polifenolokban található a híres rezveratrol is: erről a molekuláról bizonyosodott be először, hogy pozitív orvosbiológiai hatásokkal bír. Ezeknek a polifenolos komponenseknek köszönhető az ún. francia paradoxon is, vagyis az a tény, hogy annak ellenére, hogy a franciák sok zsíros ételt fogyasztanak, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a megbetegedések száma náluk mégis viszonylag alacsony. A kutatások szerint mindez a kulturált vörösborfogyasztásra vezethető vissza, ugyanis a borból felszívódnak a polifenolok, és védik a szervezetet. Szőlőmagporok vizsgálata során végül ugyanazok a pozitív hatások igazolódtak, mint a bor polifenoljainál.”

A mag további, jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb., amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.

GERE Szőlőmag video

This post is also available in: angol, német